Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Erősödik a kormányváltó hangul
  2007-11-20 12:20:55, kedd
 
  Belföld
Erősödik a kormányváltó hangulat
(Cs.Zs.) 2007-11-20 11:32:41

Az összes választópolgár 28 százaléka szavazna a Fideszre, 14 százaléka pedig az MSZP-re a Századvég és a Forsense 2007. november 6. és 15. között végzett telefonos közvélemény-kutatása szerint. A biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz támogatottsága három százalékkal emelkedett, az MSZP támogatottsága ugyanennyit csökkent (61, illetve 28 százalék). A nagyobbik kormánypárt kritikus helyzetét jól mutatja, hogy a korábban stabil MSZP-bázisnak számító nyugdíjasok és fővárosiak többsége is már a Fidesszel szimpatizál. Ráadásul egyharmaddal többen vannak a kormányváltást akarók is, mint a kormány maradását támogatók: 43, illetve 32 százalék.

Az októberben mérthez hasonlóan ebben a hónapban is mindkét nagy párt támogatottsága hibahatáron belül, egyforma mértékben csökkent (egy százalékot). Most a megkérdezettek 28 százaléka szavazna a Fideszre, 14 százalékuk pedig az MSZP-re. Mindez egyfelől azt jelenti, hogy a teljes választókorú lakosságon belül most először érte el a Fidesz támogatottsága a szocialista párt szavazótáborának kétszeresét; másrészt az MSZP az eddig mért legalacsonyabb támogatottsági szintet mutatja.

A két kisebbik parlamenti párt támogatottsága is csökkent. Az MDF-re az összes megkérdezett három, a SZDSZ-re egy százaléka szavazna. Az MSZP-hez hasonlóan a kisebbik kormánypárt támogatottsága is az eddig mért legalacsonyabb szinten áll. A KDNP, a MIÉP, a Jobbik és a Munkáspárt támogatottsága együttesen alig éri el a két százalékot.

A felvétel adatai szerint viszont négy százalékponttal emelkedett azoknak az aránya, akik nem mennének el szavazni, illetve három százalékponttal azoké, akik nem mondják meg, hogy melyik pártra voksolnának.

Módosult erőviszonyok

Az elkötelezett szavazók változatlan választói aktivitása mellett (41 százalék) módosultak az erőviszonyok a biztos szavazó pártválasztók körében a Századvég és a Forsense felmérése szerint. Míg a Fidesz támogatottsága három százalékponttal emelkedett, s jelenleg 61 százalékon áll, az MSZP támogatottsága ugyanennyit csökkent, és 28 százalékpontos értéket mutat. Az MDF támogatottsága ezen a bázison eléri az öt százalékot, az SZDSZ-é viszont csupán két százalék. Az ősz eleje óta tovább nőtt a Fidesz és az MSZP szavazótábora közti különbség oly módon, hogy az MSZP támogatottsága csökkent, de a Fideszé is enyhe visszaesést mutat.
A pártokkal szemben felerősödő elutasítás tehát erősebben csapódik le a kormánypártok esetében - különösen igaz ez az immár egy százalékra zsugorodó SZDSZ-re.

Szembeötlő a változás a korábban biztos MSZP-bázisnak számító 65 éves és idősebb korosztály esetében. A szeptember óta eltelt két hónap alatt az öt százalékpontos MSZP-előny novemberre ötszázalékos mértékű Fidesz-vezetéssé változott.

Szintén jelentős a változás a fővárosiak körében, ahol a korábbi kiegyenlített helyzet két hónap alatt kilenc százalékpontos ellenzéki előnnyé alakult át, és hasonló tendenciát tapasztalni a főiskolai végzettségűeknél is.

Negatív kép a kabinetről

A fenti trendek érvényesülnek a kormány és az ellenzék teljesítményének megítélésében is. Csökkent az ellenzék munkájával elégedetlen válaszadók aránya, jóllehet még így is minden második megkérdezett negatív véleményt formál az ellenzék tevékenységéről. A kormány munkáját a válaszadók 61 százaléka értékeli negatívan (itt tehát nincsen jelentős elmozdulás), míg tízből három megkérdezett mindkét oldal tevékenységére negatív osztályzatot ad.

A felmérés azt mutatja, hogy majdnem minden második választópolgár kormányváltást akar - 43 százalékuk -, és 32 százaléknyian vannak azok, akik úgy gondolják: a kormánynak maradnia kellene. Az elmúlt hónaphoz képest hat százalékkal csökkent a két opció közül választani tudók aránya, s ezzel párhuzamosan nőtt a választani nem tudók vagy a véleményüket elhallgatók csoportja. A bizonytalan pártpreferenciájúak esetében csaknem negyven százalék a két lehetőség közül egyiket sem választók aránya.

A választói mikrokörnyezetben a közhangulat érzékelése egyre kedvezőtlenebb a kormánynak. A megkérdezettek 47 százaléka inkább kormányváltó hangulatot tapasztal, s mindössze 16 százalékuk érzékeli úgy, hogy közvetlen környezetükben a kormány maradása mellett állók vannak többségben. Ez esetben is figyelemre méltóan magas a nem válaszolók aránya (37 százalék).

A kutatás alapján a kormánypártoktól való elfordulás érzékelhető annak a kérdésnek a vonatkozásában is, amelyben a megkérdezettek öt lehetőség közül választhattak, hogy az ország jelenlegi gondjaira szerintük mi volna a legjobb megoldás (MSZP- vagy Fidesz-kormány, a jelenlegi vezetővel vagy nélküle, s ötödik opcióként egy a jelenlegi pártoktól független új politikai erő hatalomra kerülése). Az MSZP-nek kedvező két opció együttes támogatottsága 22 százalék (hat százalékponttal kevesebb az elmúlt hónaphoz viszonyítva), a Fidesz esetében ez 23 százalék (egy százalékponttal kevesebb). Mindkét opciót megelőzi egy nem létező, a jelenlegi pártoktól független harmadik erő, amelyet minden harmadik kérdezett látna legszívesebben kormányzati pozícióban.

Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc közül a volt miniszterelnököt tartják többen - 32 százaléknyian - alkalmasabbnak a kormányfői poszt betöltésére, Gyurcsány Ferenc támogatottsága ebben az összehasonlításban 27 százalékos. A kormányfői alkalmassággal kapcsolatos percepciók és a pártszimpátia között világos párhuzam érzékelhető. Orbán Viktort a Fidesz-szavazók nyolcvan százaléka gondolja alkalmasabbnak a kormányfői poszt betöltésére, az MSZP táborán belül pedig 84 százaléknyian vélekednek hasonlóan Gyurcsány Ferencről.

Rosszul mennek a dolgok

A lakosság általános közérzetindexe az elmúlt hónapok harminc pont körüli értéke után november első felében még tovább, egészen 25 pontra süllyedt, ami az eddig is meglehetősen negatív közhangulat további romlására utal. A megkérdezettek mindössze négy százaléka gondolja úgy, hogy jól vagy kifejezetten jól mennek a dolgok az országban, és immár több mint kétharmaduk közepesnél rosszabb osztályzattal illeti a közállapotokat. A Századvég és a Forsense kutatói szerint a romló közhangulat tükrében megállapítható, hogy a kormány nem tudta számára kedvező hírekkel tematizálni a közbeszédet. Ezt jelzi, hogy a válaszadók szerint az elmúlt időszak legfontosabb eseményei között a leggyakoribb említést a kormányzat szempontjából kedvezőtlen ügyekben regisztrálta a kutatás (például vasutassztrájk, adótörvények, áremelkedések). A korábbi felmérések azt mutatták, hogy a közérzettel kapcsolatos értékelés szoros összefüggést mutat a pártválasztás és a politikai preferenciák dimenziójával, s ez most sincs másként.

A novemberi felmérés szerint a biztos szavazók aránya nem változott, jelenleg a megkérdezettek 63 százaléka menne el saját állítása szerint biztosan szavazni, ha most vasárnap lennének a választások. Viszont tovább csökkent a pártot választók köre, jelenleg mindössze 48 százalék azok aránya, akik a politikai paletta valamely pártjára adnák voksukat, s ezen választásukat el is árulják. Az ősz elején még csaknem százalékponttal magasabb volt ez az arány.

(Magyar Hírlap)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: szavazótáborának, miniszterelnököt, teljesítményének, végzettségűeknél, kormánypártoktól, százalékponttal, tevékenységéről, vasutassztrájk, megkérdezettek, környezetükben, támogatottsága, közérzetindexe, százalékpontos, közállapotokat, kedvezőtlenebb, megállapítható, alkalmassággal, alkalmasabbnak, legszívesebben, legalacsonyabb, támogatottsági, vonatkozásában, kormányváltást, választópolgár, tevékenységére, szavazótábora, dimenziójával, százaléknyian, osztályzattal, pártválasztás, megítélésében, kormánypártok, pártválasztók, pártszimpátia, érvényesülnek, választhattak, kormányváltó hangulat, összes választópolgár, biztos szavazó, nagyobbik kormánypárt, korábban stabil, kormányváltást akarók, kormány maradását, októberben mérthez, teljes választókorú, szocialista párt, eddig mért, összes megkérdezett, százaléka szavazna, kisebbik kormánypárt, felvétel adatai, elkötelezett szavazók, Orbán Viktor, Gyurcsány Ferenc, Orbán Viktort, Gyurcsány Ferencről, Magyar Hírlap,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Naplemente  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rögtön puha Mézes Krémes  Bella István: Zsoltár  Paul David Tripp Április 25  Ma a legtöbb civilizált ember ...  A Mester kezének érintése  Facebookon kaptam  Gaál Viktor gondolata  Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Tavasz  Facebookon kaptam  Viharban csak az a fa marad ál...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Jó éjt  Két tekintet van  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Facebookon kaptam  Jó éjt  Rögtön puha Mézes Krémes  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Föld napja április 22  Szép estét  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Pillangó  Viharban csak az a fa marad ál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A fenyő nem szép fa, (...)  Az Európai Unió is foglalkozik...  Rögtön puha Mézes Krémes  Beney Zsuzsa - Sirató  A könnyek összegyűjtése  Próbálkozni kell ahhoz,  Fodor Ákos költő,  Beney Zsuzsa - Sirató  Facebookon kaptam  Idézetek a barátságról  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A boldogság ült a világvégén  Föld napja április 22  A Föld napja  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Föld napja április 22  Jó éjt  A hét szűk esztendő  Emlék  A Mester kezének érintése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Viharban csak az a fa marad ál...  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Messziről jött ember  Környezetvédelem  Az udvariasság alapja: önismer...  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Facebookon kaptam  A Mester kezének érintése  Emberként automatikusan értéke...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  A hét szűk esztendő  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Különös!  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa  Emberként automatikusan értéke...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gárdonyi Géza - Április végén  A könnyek összegyűjtése  Paul David Tripp Április 23  Beney Zsuzsa - Tavasz 
Bejegyzés Címkék
kormányváltó hangulat, összes választópolgár, biztos szavazó, nagyobbik kormánypárt, korábban stabil, kormányváltást akarók, kormány maradását, októberben mérthez, teljes választókorú, szocialista párt, eddig mért, összes megkérdezett, százaléka szavazna, kisebbik kormánypárt, felvétel adatai, elkötelezett szavazók, bázison eléri, pártokkal szemben, kormánypártok esetében, százalékra zsugorodó, korábban biztos, fővárosiak körében, korábbi kiegyenlített, főiskolai végzettségűeknél, fenti trendek, ellenzék teljesítményének, ellenzék munkájával, ellenzék tevékenységéről, kormány munkáját, kormánynak maradnia, elmúlt hónaphoz, véleményüket elhallgatók, választói mikrokörnyezetben, közhangulat érzékelése, kormány maradása, kutatás alapján, kormánypártoktól való, ország jelenlegi, legjobb megoldás, jelenlegi vezetővel, százalékponttal kevesebb, jelenlegi pártoktól, volt miniszterelnököt, kormányfői poszt, kormányfői alkalmassággal, pártszimpátia között, lakosság általános, elmúlt hónapok, megkérdezettek mindössze, romló közhangulat, válaszadók szerint, elmúlt időszak, leggyakoribb említést, kormányzat szempontjából, korábbi felmérések, közérzettel kapcsolatos, politikai preferenciák, novemberi felmérés, biztos szavazók, pártot választók, politikai paletta, szavazótáborának, miniszterelnököt, teljesítményének, végzettségűeknél, kormánypártoktól, százalékponttal, tevékenységéről, vasutassztrájk, megkérdezettek, környezetükben, támogatottsága, közérzetindexe, százalékpontos, közállapotokat, kedvezőtlenebb, megállapítható, alkalmassággal, alkalmasabbnak, legszívesebben, legalacsonyabb, támogatottsági, vonatkozásában, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5712
  • e Hét: 19942
  • e Hónap: 31053
  • e Év: 184549
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.